Norsk-Tysk Handelskammer

Mursteinsvillaen, slik dem fremstår i dag i Drammensveien 111B, ble bygget i 1912 som et representasjonskontor for skipsrederen Thomas Fearnley jr. Den ble tegnet av arkitekten Thorvald Astrup som en nyklassisistisk villa med innslag av jugendstil. Bygget er vernet etter Plan- og bygningsloven.

I 1941 ble villaen konfiskert av den tyske okkupasjonsmakten og omgjort til hovedkvarter for marinen. Etter krigen ble huset solgt til DDRs handelsdelegasjon i 1967. Seks år senere, den 18. januar 1973, ble bygningen med det tilhørende portnerhuset offisielt innviet som ambassaden for Den tyske demokratiske republikk (DDR) i Norge. Med Berlinmurens fall og oppløsningen av DDR ble ambassaden stengt i 1989. Eiendommen ble tatt over av Forbundsrepublikken Tyskland. Norsk-Tysk Handelskammer ervervet eiendommen i 1995. Etter renoveringen ble villaen i Drammensveien 111B i Oslo innviet 31. januar 1997 som Norsk-Tysk Handelskammer. I 2015 ble hovedbygningen ifm. med oppføring av et tilbygg til portnerboligen på samme tomt rehabilitert. Av forskjellige årsaker ble det ikke foretatt en fullverdig energirehabilitering av det eksisterende hovedbygningen denne gangen.

Høsten 2021 tok Norsk-Tysk handelskammer kontakt med zero emission studio as for å gjennomgå mulighetene og utfordringene knyttet til reduksjon av det høye energiforbruket og det ikke tilfredsstillende inneklimaet. Å skifte ut vinduer gir en veldig høy effekt ift. reduksjon av energiforbruket. Grunnen er at nye vinduer har betydelig bedre u-verdier, spesielt når eksisterende vinduer er noen år gammel. I kjølevannet av utskiftingen oppnår man også betydelig høyere lufttetthet, som betyr mindre trekk, mindre varmetap og bedre inneklima.  I verneverdige bygg som dette bygget derimot må man avveie mellom denne forbedringen av energiytelsen og bevaring av eksisterende vinduer med høy kulturhistorisk verdi. Prinsipiell har man to muligheter. Den ene er å skifte ut vinduer og gjenskaffe mest mulig det gamle utseendet, noe som man i dag klarer ofte veldig bra. Da har man også mulighet til å forbedre vinduenes solskjermingsfaktor og/eller støydempende egenskapene. Den andre muligheten er å beholde de gamle vinduene, men supplere med nye vinduer med to-lagsglass (vakuumglass) på innsiden. Man etablerer i prinsippet et såkalt koblete eller kassevindu, med mye bedre egenskaper enn de enkelte vinduer hadde før, men ikke helt så bra som med helt nye vinduer. Kostnadene er noe høyere. Til gjengjeld ombruker man de gamle vinduene i stedet for å matte kaste de.

Etter kartleggingen av mulighetene ble det bestemt at man starter med utskiftingen av det indre glasset til vinduene med to-lags vakuumglass. Arbeidene er satt i gang og forventes ferdigstilt desember 2023.

Zero emission studio er ansvarlig for energikartleggingen, tilbudsinnhenting og oppfølging av arbeidene.»